Likvidace prázdné láhve od hélia

"Kam s prázdnou bombou od helia?" anebo "Můžete mi láhev ještě jednou naplnit?" Dva nejčastější dotazy ohledně helia.

Pokusíme se v tomto článku odpovědět na oba dotazy. Začneme u likvidace prázdné láhve od jednorázového helia. Láhev je z kovu, takže se nabízí buď odvoz na jakýkoliv ekodvůr popř. do sběru kovů. To druhá možnost by Vám snad ještě mohla vydělat pár korun navíc.

Dostaly se k nám ale informace, že jak ekodvůr, tak i sběr kovů někdy tyto láhve odmítnou. Důvodem by mělo být, že jim láhev párkrát u likvidace "bouchla". To  znamená pouze jediné - někteří zákazníci odevzdali plnou láhev k likvidaci v domnění, že je prázdná. Ale prázdná nebyla. A právě z tohoto důvodu vyžaduje odvoz láhve od helia krátkou přípravu.

Na horní části láhve najdete místo, na kterém je kovový uzávěr přibližně ve velikosti mince. Tento kovový uzávěr je nutné odstranit a tím bude u odevzdání láhve naprosto jasné, že se jedná o láhev prázdnou a tím i zcela jistě o láhev bez jakéhokoliv rizika u likvidace.

Před odstraněním kovového uzávěru je nutné spotřebovat všechno helium, které je obsahem láhve. Musíte mít naprostou jistotu, že láhev je prázdná. Poté odstraníte z láhve nafukovací ventil. Následně pomocí jednoduchého domácího náčiní odstraníte kovovou "záplatu" v horní části jednorázové láhve.

Při odevzdání láhve můžete personál sběrny kovů upozornit, že láhev je otevřená a tudíž pod tlakem určitě není. Nebude tedy žádný důvod k odmítnutí likvidace tohoto kovového odpadu.

Připravili jsme pro Vás ukázku z YOUTUBE - odstranění kovového uzávěru krok za krokem

Co se týká druhého dotazu - opětovného plnění této jednorázové láhve. Jedná se skutečně o jednorázové balení helia - láhve skutečně  není možné opětovně plnit. Konstrukčně vyhovují pouze jednorázovému použití. Pro porovnání - je to podobné, jako kdybyste chtěli opětovně plnit deodorant v jednorázovém spreji.

Z uvedeného důvodu opětovné plnění láhve tedy neposkytujeme. Několikrát se k nám ale dostala  informace, že jsou firmy, které opětovné plnění nabízí.

V případě, že tyto služby někdo skutečně nabízí, nedělá to legálně. Jedná se o velice nebezpečnou službu. Láhev s heliem je pod tlakem a je nutné, aby před použitím proběhla řádná revize spolehlivosti této láhve. Pokud si jí necháte někde naplnit, nikdo revizi láhve dělat nebude a riskujete, že Vám při použití láhev exploduje.

Vzhledem ke skutečnosti, že láhve s heliem se většinou používají v místech, kde jsou i děti, důrazně před tímto "šetřením" na nesprávném místě varujeme. Určitě je lepší mít narozeninovou párty bez helia, než dítě po úrazu.

Věříme, že Vám výše uvedené informace pomůžou jak při likvidaci láhve, tak i při rozhodování ohledně opětovného plnění láhve.

 Party-Narozeniny

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz