Bourguignon

Bourguignon (čti burgiňon) je tradiční francouzský pokrm hodně podobný našemu guláši.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 220 minut +doba marinování

Ingredience

 

750 g hovězího masa zadního
100 g žampionů
50 g másla
350 ml červeného suchého vína
1 svazek petrželky, tymiánu, bobkového listu a rozmarýnu
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce hladké mouky
3 ks stroužky česneku
2 ks mrkve
2 ks cibule
  několik kuliček černého pepře
  hovězí vývar dle potřeby
  sůl

 

 

Postup

 

1. Maso nakrájené na menší kostky promícháme v míse s cibulí nakrájenou nahrubo, mrkví nakrájenou na kolečka a plátky česneku, zalijeme červeným vínem, přidáme svazek bylin a necháme přes noc v lednici marinovat
2. Druhý den maso scedíme, bylinky vyndáme a spolu s marinádou uschováme na pozdější použití
3. V širším hrnci se silnější stěnou rozehřejeme, na kterém zprudka osmahneme okapané maso a zeleninu, směs stále mícháme, zabráníme tak jejímu dušení
4. Pokrm osolíme a okořeníme pepřem, přilijeme marinádu, vhodíme bylinky a na půlky nakrájené žampiony, zaklopené dusíme na mírném zdroji tepla, pozvolna, tak 3 hodiny, směs podle potřeby podléváme teplým hovězím vývarem
5. Povolené máslo dáme do menší mističky, přidáme k němu mouku a prsty třeme dohladka, z máslové směsi vytvoříme dvě menší kuličky a těmi zahustíme bourguignon v momentě, kdy bude maso měkké
6. V této fázi pokrm ochutíme protlakem a ještě krátce povaříme.

Doporučení:
Bourguignon servírujeme s různě upravenými brambory, těstovinami nebo jen čerstvou bagetou.

Poznámka:
Existuje mnoho variací na tento recept, Francouzi do Bourguignonu přidávají i olivy, další kořenovou zeleninu, pravé hříbky ...

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz