Colomba Pasquale

Tradiční velikonoční moučník ze slunné Itálie.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 480 minut

Ingredience

 

4 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek na jemno nakrájené kandované pomerančové kůry
1 hrnek pomletých oloupaných mandlí
1 hrnek krystalového cukru
3/4 hrnku teplého mléka
3/4 hrnku rozinek
1/4 hrnku lupínků z oloupaných mandlí
4 ks velkých vajec
2 ks bílku
180 g másla pokojové teploty
4 lžičky suchých kvasnic
2 lžičky soli
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kůry z citrónu
1 lžíce cukru krystal
  máslo na vymazání formy
  mouka na vysypání válu
  forma

 

 

Postup

 

1. V míse smícháme dohromady 2,5 lžičky kvasnic, mléko a 1 hrnek mouky, přikryté necháme stát, až se kvásek zdvojnásobí v objemu, což bude cca za 1 hodinu
2. Pak přihodíme zbylé kvasnice a mouku, máslo, celá vajíčka, citronovou kůru, sůl, kandovanou pomerančovou kůru a rozinky, přisypeme cukr
3. Z hmoty vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto, to přendáme do máslem vymaštěné a moukou vysypané mísy, a necháme opět kynout do dvojnásobného objemu cca 3 hodiny
4. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto, které splaskneme pěstí do této formy přeložíme a pomocí prstů ho rovnoměrně rozetřeme po celé formě
5. Necháme kynout další cca 3 hodiny
6. Dohromady utřeme pomleté mandle, zbytek cukru a bílky, jemně tuto směs rozetřeme na vykynuté těsto
7. Nakonec povrch posypeme lupínky mandlí, krystalovým a moučkovým cukrem
8. Nejprve dáme moučník péci do předem vyhřáté trouby na 200 °C a po 10 minutách teplotu snížíme na 180 °C, pečeme cca 45 minut
9. Po upečení hotovou Colombu vytáhneme z formy, až nám úplně vychladne.

Poznámka:
1 hrnek = 250 ml

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz