Dezert - jahodová Pavlova

Dezert z bílků, plněný krémem a jahodama.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 125 minut

Ingredience

 

450 g jahod
225 g zlatého třtinového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička bílého vinného octa
1 lžíce moučkového cukru
4 ks bílků
  Na krém:
300 g jahod odstopkovaných
250 g malin
200 ml zakysané smetany
200 ml hustého bílého jogurtu
5 lžic moučkového cukru
1 ks malého svazku máty+ pár lístků na ozdobu
  1cm kousek čerstvého zázvoru

 

 

Postup

 

1. Bílky vyšleháme elektrickým šlehačem do tuha i leskla, postupně přisypáváme moučkovým cukr (vždy přidáme 2 lžíce a řádně zašleháme)
2. Když jsme přisypali veškerý cukr, šleháme ještě tři až čtyři minuty, pak přidáme kukuřičný škrob a vinný ocet
3. Směs přendáme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme do kruhu o průměru 20 cm, pak z hmoty uděláme velkou misku s vyššími okraji, abychom mohli hotovou Pavlovu naplnit krémem
4. Dáme do vyhřáté trouby na 180 °C, teplotu snížíme na 120 °C a pečeme hodinu a půl, troubu vypneme, necháme v ní Pavlovu zcela zchladnout, pak od základu dortu odtrhneme pečicí papír a Pavlovu dáme na servírovací talíř
5. Zakysanou smetanu promícháme s vykapaným jogurtem, přidáme na jemno nasekané lístky máty, na jemno nastrouhaný zázvor, moučkový cukr, rozmačkané jahody i maliny a zlehka vše promícháme
6. Připraveným krémem naplníme Pavlovu, posypeme očištěnými jahodami pokrájenými na čtvrtky, poprášíme moučkovým cukrem, ozdobíme lístky máty a podáváme.

Poznámka:
Pavlova je slavný dezert z Austrálie, který připomíná baletní sukénku věhlasné ruské baleríny, po níž se jmenuje a byl pro ni kdysi přichystán na uvítanou.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz