Dezert pavlova

Slavný dezert z Austrálie, který připomíná baletní sukénku věhlasné ruské baleríny, po níž se jmenuje a byl pro ni kdysi přichystán na uvítanou. Recept z australské epizody pořadu "Prostřeno".

 

Autor Balónky.cz - centrum IBC 

Doba přípravy 120 minut

Ingredience

 

600 ml smetany na šlehání
270 g moučkového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky škrobu
1 lžička octa
6 ks vaječných bílků
  máslo na pomaštění
  ovoce na ozdobení: banán, borůvky, maliny, jahody ...

 

 

Postup

 

1. Plochý talíř vyložíme papírem na pečení, potřeme ho máslem a posypeme škrobem
2. Vaječné bílky vyšleháme pomocí mixéru do ztuhnutí, postupně do šlehačky zašleháme moučkový cukr, šleháme, dokud se nerozpustí
3. Nakonec do hmoty vmícháme škrob, ocet a vanilkový extrakt, přendáme na připravený talíř, vznikne nám velká hrouda
4. V troubě vyhřáté na 120 °C ji pečeme 90 minut, troubu vypneme, dvířka pootevřeme a necháme pomalu vychladnout (dezert popraská a mírně se propadne, což je v pořádku!)
5. Vychladlý povrch hojně poklademe ušlehanou smetanou a ozdobíme pokrájeným ovocem.

Doporučení:
Ovoce vybíráme podle sezony, měly by se střídat kyselé chutě s neutrálními. Například banán má neutrální chuť.

Poznámka:
Bílky při šlehání by měli mít pokojovou teplotu, stejně tak ostatní ingredience. Dezert Pavlova se také připravuje ve formě malých pusinek, které se pak vyskládají do pyramidy a proloží šlehačkou.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz