Focaccia se šalvějí

Italský chleba z bílé mouky s dolíčky na horní straně a výraznou chutí po česneku a šalvěji.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 50 minut + doba kynutí

Ingredience

 

600 g bílé chlebové mouky
21 g čerstvého droždí
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
2 lžičky soli
  olej na potření a vymazání
  mouka na pomoučení
  vlažná voda
  Na posypání:
4 lžíce olivového oleje
10 ks lístků čerstvé šalvěje
4 ks stroužků česneku

 

 

Postup

 

1. Rozdrobené droždí rozmícháme se 3 lžícemi vlažné vody, když je zcela rozetřené, přilijeme dalších 270-320 ml vlažné vody, promícháme a přidáme olivový olej
2. Mouku se solí prosejeme do mísy, přidáme tekutinu s droždím, vypracujeme měkké těsto a na lehce pomoučené pracovní ploše těsto 8-10 minut hněteme, aby bylo vláčné a pružné, dáme ho do olejem vymazané mísy, seshora potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout (těsto by mělo zdvojnásobit objem)
3. Potom těsto vyklopíme na pracovní plochu, opatrně do něho zapracujeme na jemno nasekanou šalvěj, poté rozdělíme na 2 bochníky, vyválíme do placek o průměru 25 cm, přendáme na plech vyložený pečicím papírem lehce potřeným olejem a necháme 30 minut kynout
4. Do placek uděláme prsty hluboké důlky a necháme opět 30 minut kynout, nakonec chleby potřeme olivovým olejem, zasypeme oloupaným, na drobno nasekaným česnekem a lístky šalvěje, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 25-30 minut
5. Po vyjmutí z trouby necháme lehce zchladnout a ihned podáváme.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz