Francouzská cibulačka

Známý francouzský recept na polévku připravenou z cibule, vína a dalších ingrediencí, servírovanou s plátky opečené bagety se zapečeným sýrem. Tento recept je poněkud pracnější, ale výsledek stojí zato!

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 90 minut

Ingredience

 

Rozpis na 4 porce:
500 g nejlépe žluté cibule
75 g másla
1 l kuřecího vývaru
1 dl suchého bílého vína
1 lžíce hladké mouky
1/2 lžíce suchého bílého vína
  šalvěj (rozmarýn, tymián ...)
  bobkový list
  pepř
  sůl
  Na doplnění:
  francouzská bageta nejlépe den stará
  sýr Comté nebo Gruyére

 

 

Postup

 

1. V hrnci na rozpuštěné máslo vložíme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a několika lístky šalvěje (případně rozmarýnu ...), za stálého míchání restujeme asi 5 minut, pak snížíme teplotu zdroje tepla na minimum, a cibulku dále spíše dusíme, než opékáme a to nejméně 60 minut, aby cukr obsažený v cibuli zkaramelizoval, občas ji zamícháme
2. Je možné, že cibule se během restování trošku přichytí ke dnu hrnce, pomocí octa jí "odlepíme", tzv. deglazujeme a ještě přidáme víno, mícháme, a když se víno odpaří, tak cibuli zaprášíme moukou, chvilku restujeme a pak přilijeme horký kuřecí vývar
3. Polévku vaříme ještě dalších 30 minut, dochutíme ji solí a pepřem
4. Jednotlivé porce polévku nalijeme do misek, navrch položíme plátky bagety které zasypeme strouhaným sýrem, vložíme do trouby a necháme zapéci pod grilem dozlatova.

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz