Houbové rizoto

Další varianta oblíbeného houbového rizota z italského receptáře.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 40 minut

Ingredience

 

400 g italské rýže (Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano)
200 g čerstvých hub nebo 50 g sušených
50 g parmazánu
20 g másla
2-3 ks stroužky česneku
1/2 ks cibule
1 l masového nebo zeleninového vývaru
  olej nebo máslo na smažení
  voda
  kopr
  pepř
  sůl

 

 

Postup

 

1. Na másle nebo oleji mírně osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek
2. Přidáme houby a asi pět minut je zvolna orestujeme, po chvíli přidáme lžíci vody, nepropláchnutou rýži a necháme ji 2-3 minuty opéci, aby se zatáhla a neuvolňoval se z ní škrob
3. Postupně, po malých dávkách, přiléváme vývar a pokrm za stálého míchání vaříme, vývar doplňujeme tak dlouho, dokud není rýže uvařená, což bude trvat 20-25 minut
4. Rizoto odstavíme z plotny a vmícháme do něj lžíci másla a parmazán, dochutíme solí, pepřem a jemně nasekaným koprem.

Doporučení:
Pokud použijeme houby sušené, musíme je nechat před začátkem vaření namočené ve studené vodě 1 hodinu.

Poznámka:
Když před přidáním první várky vývaru rýži zalijeme 1 dcl bílého, kořeněného vína, získá rizoto další chuťový rozměr. Kdo nemá rád kopr, může ho nahradit jinou bylinkou.

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz