Husa nebo kachna pečená

Základní recept na drůbeží pečínku z husy nebo kachny.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 180 minut + 3 hodiny odležení

Ingredience

 

1 ks husy nebo kachny
  voda
  kmín
  sůl

 

 

Postup

 

1. Pro kuchyňské zpracování připravenou husu nebo kachnu uvnitř i na povrchu mírně osolíme a necháme v chladnu asi 3 hodiny odležet
2. Odleželou drůbež vložíme do pekáče prsy dolů, okmínujeme, mírně podlijeme vodou a zvolna pečeme přikryté druhým pekáčem, během pečení přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou
3. Zhruba v polovině pečení maso obrátíme a dopékáme odkryté
4. Měkkou, dozlatova upečenou husu nebo kačenu vyjmeme z pekáče, rozdělíme na porce, klademe na horké talíře a přeléváme tučnou šťávou.

Doporučení:
Kůži na tučných místech, na prsou, biskupu a pod stehny během pečení několikrát propíchneme, aby se sádlo lépe vypékalo. Vypečené sádlo postupně odebíráme a do šťávy seškrabujeme ze stěn pekáče přípečky.

Poznámka:
Pečenou husu nebo kačenu podáváme nejčastěji s bramborovými, chlupatými nebo houskovými knedlíky, nebo po moravském způsobu s lokšemi (plackami z vařených brambor). Druhou přílohou bývá bílé nebo červené dušené zelí nebo dušené kysané zelí.

 

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz