Jahodový dort

Dortový korpus plněný tvarohovým krémem, ozdobený jahodami přelitými želé.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Jahodový dort. Doba přípravy 90 minut + doba tuhnutí

Ingredience

 

Na těsto:
250 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
120 g rostlinného tuku
25 g kakaa
100 ml mléka
3 ks vajec
1/2 ks sáčku kypřícího prášku do pečiva
  tuk na formu
  polohrubá mouka na formu
  Na náplň:
400 g měkkého tvarohu
200 g moučkového cukru
200 g másla
1 ks sáčku vanilkového cukru
  Na dohotovení:
250 g jahod
50 g pražených mandlových lupínků
1 ks sáčku čirého dortového želé

 

 

Postup

 

1. Žloutky s moučkovým cukrem i tukem utřeme do pěny, zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, přimícháme prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, kakao a nakonec vmícháme mléko
2. Těsto nalijeme do tukem vymazané, moukou vysypané dortové formy (24 cm) a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut, necháme ve formě vychladnout, pak vyklopíme a podélně rozkrojíme
3. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem do pěny, postupně přidáváme tvaroh, který vyšleháme dohladka, jednu třetinu krému oddělíme, zbytek rozetřeme na spodní díl korpusu a přiklopíme ho horním dílem
4. Zbylým krémem potřeme povrch a strany dortu, které ještě obalíme mandlovými lupínkami a dort dáme do lednice ztuhnout
5. Očištěné jahody nakrájíme na plátky, dortové želé připravíme podle návodu na obalu, pak na ztuhlý dort naskládáme nakrájené jahody, přelijeme připraveným želé, necháme ztuhnout a dort nakrájíme.

Poznámka:
Povrch dortu lze samozřejmě ozdobit různě, například hoblinkami čokolády, snítky máty atd ... kdo nemá rád, želé může vynechat a dort přelít například čokoládovou polevou .

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz