Kačena se zelím a knedlíkem

Dokřupava upečená kachna servírovaná s houskovým knedlíkem a dušeným zelím.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 180 minut

Ingredience

 

1 ks kachny
  kmín
  voda
  sůl
  Na dušené zelí:
500 g kysaného zelí
40 g sádla
20 g hladké mouky
1 ks cibule
1 lžička kmínu
  cukr
  sůl

 

 

Postup

 

Příprava kachny:
1. Pro kuchyňské zpracování připravenou husu nebo kachnu uvnitř i na povrchu mírně osolíme a necháme v chladnu asi 3 hodiny odležet
2. Odleželou drůbež vložíme do pekáče prsy dolů, okmínujeme, mírně podlijeme vodou a zvolna pečeme přikryté druhým pekáčem, během pečení přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou
3. Zhruba v polovině pečení maso obrátíme a dopékáme odkryté
4. Měkkou, dozlatova upečenou husu nebo kačenu vyjmeme z pekáče, rozdělíme na porce, klademe na horké talíře a přeléváme tučnou šťávou.

Příprava podušeného zelí:
1. Kysané zelí zalijeme vařící vodou, přidáme kmín, sůl a za občasného zamíchání dusíme do poloměkka
2. Na rozpáleném tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova, zaprášíme hladkou moukou a po mírném osmahnutí ji zamícháme do zelí
3. Za občasného promíchání dodusíme doměkka
4. Ke konci dušení zelí přisladíme a podle potřeby přisolíme.

Pečenou kačenu podáváme nejčastěji s bramborovými, chlupatými nebo houskovými knedlíky, nebo po moravském způsobu s lokšemi (plackami z vařených brambor).

Doporučení:
Další recepty na zelí: bílé nebo červené dušené zelí.

 

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz