Kachna s pikantním medovým přelivem

Kachna s medem je skvělá alternativa pro ty, co se nechtějí stále ládovat knedlíkem se zelím.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 130 minut

Ingredience

 

1 ks kachny
  voda na podlití
  sůl
  Na nálev:
1/2 l horké vody
1 ks kostky bujónu
1 ks citrónu
1 ks delší snítky rozmarýnu
2 ks větších stroužků česneku
4 lžíce medu
1 lžíce vegety
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce kremžské hořčice
1 lžíce grilovacího koření
1 lžíce pepřového koření
  několik kapek Tabasca
  hladká mouka na zahuštění

 

 

Postup

 

Nálev na potírání kachny si připravíme takto:
1. Do větší nádoby nalijeme půl litru horké vody, přidáme kostku bujónu a důkladně ji ve vodě rozmícháme, pak postupně dodáme další ingredience, tedy med, citrón, vegetu, sojovou omáčku, grilovací koření, pepřové koření a hořčici, vše zamícháme do teplého nálevu, nakonec přidáme rozlisovaný česnek, na kousky nastříhané snítko rozmarýnu a pár kapek Tabasca, nálev necháme za občasného míchání vychladnout.

2. Kachnu důkladně omyjeme a z venku i zevnitř nasolíme
3. V celku nebo na dvě půlky ji poklademe do pekáče a podlijeme trochou studené vody
4. Zaklopený pekáč vložíme do studené trouby a dáme na 15 minut péci na 190 °C, pak kachnu zbavíme přebytečného tuku (tuk odebereme lžící) a důkladně potřeme připraveným nálevem, dáme péci na dalších 15 minut a opět jí přelijeme nálevem, takto pokračujeme do změknutí masa cca 90 minut
5. Na poslední část pečení necháme kachnu odkrytou, aby se nám upekla dozlatova, pečeme při teplotě kolem 170 °C
6. Kachnu vytáhneme, naporcujeme a uchováme v teple
7. Výpek zbavíme 2/3 rozpuštěného sádla (bude nám plavat na povrchu) a zahustíme ho hladkou moukou rozpuštěnou v malém množství studené vody, chvíli výpek za stálého míchání provaříme a pak porce kachny vrátíme zpět do omáčky.

Doporučení:
Jako přílohu doporučujeme rýži a ovocný kompot.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz