Lehký salát s opečeným sýrem paneer

Salát připravený z baby špenátu, výhonků vojtěšky, koriandru, řeřichy, olivového oleje a mrkve, ozdobený opečenými plátky sýra Paneer. Recept podle Jamie Olivera.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 30 minut

Ingredience

 

Na salátový základ:
200 g čerstvých listů baby špenátu
200 g výhonků vojtěšky
1/2 svazku čerstvého koriandru
2-3 ks mrkve (žlutá, bílá ...)
1 hrst čerstvé řeřichy
  citronová šťáva
  olivový olej
  sůl
  Na sýr:
1 balení (230 g) sýra Paneer (Panýr)
3 lžíce sezamových semínek
  olivový olej
  sůl

 

 

Postup

 

1. Oprané a důkladně okapané listy špenátu promícháme s výhonky vojtěšky, neskanými listy koriandru a řeřichou
2. Očištěné mrkve oškrábeme pomocí škrabky, vytvoříme tak delší tenké mrkvové pásky, které opatrně zamícháme do načechraného salátového základu
3. Zeleninu a bylinky pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem, osolíme a salát ozdobíme plátky opečeného sýra Paneer hojně posypanými sezamem (sezamová semínka z pánve i s výpekem také použijeme na dozdobení salátu).

Příprava sýra Paneer:
1. Sýr nakrájíme na asi 1 cm silné plátky a opečeme je z obou stran na rozpáleném extra kvalitním olivovém oleji
2. V průběhu opékání sýr z obou stran hojně posypeme sezamovými semínky, ty se také při přípravě pěkně orestují.

Doporučení:
Salát lze samozřejmě různě obměňovat. S listy baby špenátu jsou skvělá cherry rajčátka, černé či zelené olivy, čerstvé listy rukoly, ředkvičky ... místo sýra Paneer můžete použít i kozí sýr nebo sýr Halloumi.

Poznámka:
Sýr Paneer se dá dnes koupit ve větších obchodech, nebo ve specializovaných prodejnách, můžete si ho však také vyrobit doma! Recept najdete zde: Paneer - indický sýr.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz