Saská vánoční štola

Sladká voňavá štóla plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 110 minut + doba máčení rozinek

Ingredience

 

500 g hladké mouky
250 g rozinek
250 g másla
200 g citronátu (kandovaná pomerančová kůra nebo kandované ovoce)
180 g sladkých mandlí
120 g moučkového cukru
60 g droždí
30 g hořkých mandlí
1 sáček vanilinového cukru
2 dl mléka
  špetka muškátového květu
  hladká mouka na vyválení
  tuk na potření plechu
  sůl
  Na potření
100 g moučkového cukru
70 g másla
2 lžíce krupicového cukru
1 sáček vanilinového cukru

 

 

Postup

 

1. Den před přípravou přebereme rozinky, propláchneme je, na hodinu namočíme do studené vody, potom je necháme odkapat, zalijeme rumem a necháme pod pokličkou v chladničce přes noc nabobtnat
2. Droždí rozdrobíme, přidáme jeden a půl decilitru vlažného mléka, prosátou hladkou mouku a vypracujeme těsto, které necháme na mírném teple čtvrt hodiny kynout
3. Polovinu dávky másla rozetřeme, přidáme polovinu hrubě pokrájených a polovinu jemně umletých sladkých mandlí, jemně umleté hořké mandle, citronád pokrájený na kostičky (kandované ovoce), cukr, vanilínový cukr, sůl, muškátový květ a vše propracujeme s moučným těstem
4. Nakonec vmícháme druhou polovinu rozehřátého másla, popřípadě ještě několik lžic mléka a těsto necháme kynout na teplém místě
5. Při kynutí je jednou propracujeme
6. Z vykynutého těsta utvoříme váleček, vložíme jej na pomaštěný plech, uprostřed podélně jej mírně vyhloubíme a necháme asi půl hodiny kynout
7. Štolu pečeme ve středně vyhřáté troubě; zčervená-li na povrchu příliš brzy, pokryjeme ji pergamenovým papírem a dopečeme
8. Štolu necháme vychladnout, pak ji potřeme rozehřátým máslem a posypeme krupicovým a vanilinovým cukrem
9. Nakonec ji ještě jednou potřeme máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.

 

Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz