Velikonoční beránek z piškotového těsta

Velikonoce bez velikonočního beránka? Ani nápad! A i když existuje mnoho receptů, ten z klasického piškotového těsta je stejně nejlepší ...

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 50 minut

Ingredience

 

200 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
4 lžíce horké vody
4 lžíce slunečnicového oleje
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1-2 hrsti rozinek
1 hrst ořechů
4 ks vejce
5 cl mléka
4 cl rumu
  forma na beránka
  tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání
  moučkový cukr na posypání nebo čokoládová poleva na polití

 

 

Postup

 

1. Vejce opatrně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, z bílků pak ušleháme tuhý sníh
2. Žloutky vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem a horkou vodou, postupně přidáváme také olej a mléko
3. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku s kypřícím práškem, nadrobno nasekané ořechy, rozinky (mohou být namočené v rumu) a nakonec tuhý sníh z bílků
4. Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy
5. Přiklopíme druhou polovinou formy a beránka pečeme na 190 °C tak 35 minut
6. Po upečení beránka opatrně vyklopíme a necháme vychladnout, nejlépe na mřížkatém povrchu
7. Hotového beránka hojně pocukrujeme, nebo ho můžeme přelít čokoládovou polevou.

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz