Umíte udělat steak?

Rádi si dáte v restauraci steak, ale doma si na něj netroufáte? Je nejvyšší čas zkusit přípravu steaku doma :)

Autor Balónky.cz - centrum IBC 

Steak je nejenom chutný kus masa, ale taky bohatý zdroj živočišných bílkovin a minerálů. Ten správný steak je šťavnatý, tak si pojďme projít pár zásad jeho jpřípravy.
 

Výběr masa a jeho příprava

Nejlepší je samozřejmě pravá svíčková. Ta správná svíčková má sytě červenou barvu. Doporučujeme maso nechat předem odležet. Potřeme ho pouze olejem a necháme minimálně den až dva v lednici. Nesolit!! Streak se dochucuje až po jeho upečení.

Maso nenamáčejte, pouze ho utřete. Nakrájejte plátky cca 3-4 cm vysoké. Neklepejte paličkou. Plátky steaku mají být silnější.

Pečení steaků

Steak můžete péct na tuku, ale známé jsou i recepty opečení steaků nasucho. V obou případech musí být pánev dostatečně rozpálená, aby se póry masa rychle zatáhly a nepustily šťávu. Nikdy do masa nepíchejte vidličkou popř. nožem - šťáva by mohla vytéct. Několik videoreceptů najdete v naší Videogalerii Příprava šťavnatého steaku

Opakujeme - steaky před pečením nikdy nesolíme. Můžeme je opepřit, ale solí je dochucujeme až po upečení.

Pokud budete steak opékat na suchý způsob, přidejte na opečený steak na závěr trochu másla, osolte, opepřete a nechte pod pokličkou odpočinout. 

Rozeznáváme několik stupňů propečenosti masa:

  • Raw - syrový - v této podobě se steaky neservírují. Jsou vhodné pouze pro tatarský biftek popř. k přípravě carpaccia
  • Blue rare - někdy označován jako very rare. Je velmi jemně opečený pouze zvenčí, uvnitř zůstává krvavý. Opečené kraje mají 1 - 3 mm.
  • Rare - jemně propečený steak, uvnitř by měl být zhruba 51 °C teplý. Okraj je více propečený, silnější, a celkově se začíná zbarvovat do hněda. Uvnitř je stále dočervena.
  • Medium rare - středně propečený steak, uvnitř by měl být asi 54-56 °C teplý. Vnitřek steaku je zbarven do růžova a postupně se směrem k okraji mění do hnědé barvy. V kvalitních steakhousech bude zákazníkovi připraven steak tímto způsobem, pokud neřekne jinak.
  • Medium - střed steaku by měl být asi 61 °C teplý, barva řezu je již téměř celá hnědá (až do šeda), avšak střed steaku by měl stále zůstat narůžovělý.
  • Medium well - teplota uvnitř steaku by měla být zhruba 64-65 °C, maso už je téměř celé hnědé, avšak uvnitř by stále měly být náznaky růžového středu. Takto upravený steak prakticky ztrácí již svoji šťavnatost.
  • Well done - teplota centra steaku je již vyšší než 70 °C, prakticky je propečený zcela do hnědé barvy. Absolutně se z něj vytratila svoje jemnost a šťavnatost a budete si připadat, že žvýkáte gumu. Ve steakhousech vám klidně nemusí chtít takový steak připravit.

K biftekům zpravidla  nepřipravujeme mnoho omáčky. Stačí použít jen vypečenou lehce zahuštěnou šťávu. Vhodnou přílohou jsou hranolky, opečené brambory, dušená zelenina, saláty a pečivo. K pití se hodí podávat suché červené víno.

Přejeme dobrou chuť :)

Balonky.cz

HOT LINE 777 000 019

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz