Aspik vinný
Vzhled aspiku je čirý, konzistence vychlazeného aspiku je přiměřeně pevná a pružná. Chuť příjemně slaná, kořeněná a sladkokyselá.
Doba přípravy 45 minut
Ingredience
Rozpis na 1 kg: | |
950 g | vody |
150 g | octu |
100 g | kořenové zeleniny |
100 g | cibule |
90 g | želatiny |
50 g | bílého vína |
15 g | cukru |
5 g | soli |
0,5 g | mletého černého pepře |
1,3 g | nového koření |
0,2 g | bobkového listu |
Postup
1. Očištěnou cibuli a kořenovou zeleninu nahrubo nakrájíme a s kořením vše uvaříme v části dávky vody
2. Želatinu promícháme se studenou vodou a po nabobtnání ji spojíme s vývarem ze zeleniny a koření
3. Přidáme ocet, cukr, sůl a vše přivedeme téměř k bodu varu (nesmí se vařit, jinak aspik ztrácí tuhost), občas aspik promícháme, aby se všechny želatina dobře rozpustila
4. Nakonec přidáme víno
5. Hotový aspik přecedíme přes čistou utěrku
6. Je-li aspik připraven, má průzračnou jantarovou barvu.
Doporučení:
Želatinu musíme předem máčet ve studené vodě, kterou použijeme z celkové stanovené dávky. Nabobtnání trvá asi 30 minut. Množství želatiny lze snížit v závislosti na želírovací mohutnosti, popř. na ročním období (v zimě) tak, aby byla dosažena tuhost aspiku s optimálními smyslovými vlastnostmi.
Poznámka:
Poznámka pro začátečníky: Kořenová zelenina je mrkev, petržel a celer.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz