Babiččin mazanec
Rozpis na dva bochánky velikonočního mazance.
Rozpis na dva bochánky velikonočního mazance.
Ingredience
400 g | polohrubé mouky |
100 g | moučkového cukru |
100 g | rozinek |
120 g | másla |
50 g | oloupaných mandlí |
180 ml | mléka |
2 ks | vajec |
1 ks | sáčku sušeného droždí |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
lupínky oloupaných mandlí na zdobení | |
hladká mouka na poprášení |
Postup
1. Jedno vejce rozšleháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a hodně změklým máslem
2. Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou se sušeným droždím, vlažným mlékem a vypracujeme tužší těsto (podle potřeby do těsta zapracujeme ještě 50-100 g polohrubé mouky, aby vznikla tužší hmota)
3. Těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout
4. Potom do těsta zapracujeme omyté rozinky, nadrobno nakrájené mandle a rozdělíme na dva díly, z kterých uděláme bochánky, které položíme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme znovu nakynout
5. Pak bochánky uprostřed nastřihneme nůžkami do křížku, potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme mandlemi, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 5 minut při vyšší teplotě (190 °C), pak ji snížíme (160 °C) a zvolna upečeme dozlatova (asi 25 minut).
Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/