Basturma (sušené maso) - Party-narozeniny.cz

Studená kuchyně

Basturma (sušené maso)


Party-narozeniny.cz

Naložená svíčková, hodně kořeněná, sušená nejméně 2 týdny v průvanu.


Autor ReceptyOnLine.cz 02.09.2015 (06:23)

Doba přípravy - 30 minut + 63 hodin naložení, nejméně 2-3 týdny sušení

Ingredience

1 ks váleček pravé svíčkové
2 kelímky hrubozrnné soli
2 lžičky cukru
  gáza
  voda
  koření dle libosti, nejlépe: drcený pepř, koriandr, hřebíček ... sušený česnek

 

Postup

1. Vezmeme tenčí plát svíčkové, který potřeme cukrem a hojně zasypeme solí, necháme 5-6 hodin v klidu přikryté čistou utěrkou, pak maso přendáme do lednice, kde ho necháme ležet dalších 12 hodin na jedné straně a na 12 hodin přetočené na straně druhé
2. Uleželé maso vytáhneme z lednice, opláchneme studenou vodou sůl a lehce vysušíme gázou, nebo fénem, váleček zabalíme do čisté gázy, stáhneme pevně provázkem, zatížíme a necháme v místnosti na cca dalších 24 hodin
3. Připravíme koření; směs namícháme z oblíbeného koření, například sušeného česneku, drceného hřebíčku, pepře, chilli, korinadru ... směs koření zalijeme studenou vodou a důkladně promícháme, vznikne hustá kašička
4. Gázu z masa sundáme, maso pomažeme připravenou kořenící pastou a necháme 3 hodiny viset, až pasta zaschne, pak naneseme opět část kořenící past a opět necháme uschnout, postup opakujeme nejméně 3x
5. Nakořeněné maso nechám 2-3 týdny viset v průvanu

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz