Bavorské knedlíčky
Kulaté vdolečky z lehkého kynutého těsta, potřené povidly, posypané tvarohem a zdobené šlehačkou.
Doba přípravy 60 minut + doba kynutí
Ingredience
00 g | polohrubé mouky |
250 g | tuku |
200 g | švestkových povidel |
125 g | tuhého tvarohu |
70 g | cukru krupice |
60 g | másla |
18 g | droždí |
10 g | citrónové kůry |
0,2 l | mléka |
1 ks | vejce |
1 g | soli |
šlehačka | |
mouka na vyválení a podsypání |
Postup
1. Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté polohrubé mouky a vypracujeme řídké těstíčko – kvásek, který necháme v teple vykynout
2. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě umytého citrónu, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme, vypracujeme těsto, které pak necháme vykynout
3. Dostatečně vykynuté těsto rozválíme na tlustší plát (cca 15 mm) a kulatým vypichovačem vypícháme vdolečky
4. Vdolečky vyskládáme na pomoučený vál a necháme je opět vykynout
5. Do jednotlivých vdolečků uděláme držadlem silnější vařečky důlek a touto stranou je pak vkládáme do horkého tuku, po osmažení spodní strany je obrátíme, dosmažíme a vyjmeme
6. Usmažené vdolečky potřeme rozmíchanými povidly, posypeme jemně nastrouhaným tvarohem a na tvaroh nastříkáme dávku šlehačky.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz