Betlém z perníkového těsta
Jesličky a figurky vyrobené z perníkového těsta. Recept na 12 postaviček, na chaloupku, stromečky a podstavce.
Doba přípravy 240 minut + 3-4 dni na rozležení těsta
Ingredience
Těsto 1 - Rozpis na 12 postaviček: | |
200 g | hladké mouky |
60 g | moučkového cukru |
1 ks | většího vejce |
1 lžička | perníkového koření |
1 lžíce | medu rozehřátého ve vodní lázni |
1 lžíce | oleje |
Těsto 2 - Rozpis na chaloupku, stromečky a podstavce: | |
180 g | hladké mouky |
60 g | moučkového cukru |
1 ks | většího vejce |
1 lžička | perníkového koření |
1/4 lžičky | jedlé sody |
1 lžíce | medu rozehřátého ve vodní lázni |
1 lžíce | oleje |
Na ozdobení: | |
1 ks | vejce |
1 lžička | rozpuštěného karamelu |
cukrová poleva v prášku |
Postup
Těsto 1 - na figurky:
1. Do misky dáme cukr, rozklepneme vejce a dobře utřeme, aby nezůstaly hrudky
2. Přidáme tekutý med, olej, jemně umleté koření a vše vyšleháme
3. Přidáme asi polovinu mouky a v míse promícháme, když je těsto v míse husté tak, že je v ní dále nemůžeme zpracovávat, dáme je na vál a se zbylou moukou uhněteme na tužší těsto (není-li stále dost tuhé, přidáme ještě trochu mouky).
Těsto 2 - na chaloupku, stromečky a kolečka pod postavičky:
4. Připravíme ze stejného množství přísad, do těsta vypracujeme opět polovinu mouky a přidáme 1/4 lžičky jedlé sody
5. Při hnětení těsta na vále přidáme druhou polovinu mouky (těsto, které vznikne, má být řidší asi jako jako bramborové)
6. Obě těsta potom dáme do mikrotenových sáčků, označíme si je čísly a necháme v chladničce přibližně 3–4 dny rozležet
7. Nejprve si z těsta 2 upečeme patnáct malých koleček na podstavce (o průměru asi 2 cm), do ještě teplých koleček zapícháme do středu párátka (tři kolečka zatím necháme bez párátek – budou pro stromečky), párátka můžeme trochu, obalit alobalem – těsto pak na nich lépe drží
8. Na tyto podstavce vytvarujeme z prvního těsta postavičky, které necháme sušit 2 dny při pokojové teplotě
9. Pak postavičky velmi pomalu v mírně vyhřáté troubě pečeme – spíše sušíme a to nejprve 5–10 minut, potom je vyjmeme, necháme vychladnout a postup opakujeme (figurky na plechu stojí – pokud se během pečení poněkud deformují, tak je teplé opatrně narovnáváme)
10. Nakonec ještě horké postavičky potřeme vajíčkem rozšlehaným s karamelem
11. Ze zbylého těsta 2 vykrojíme ostrým nožem (lze je také stříhat nůžkami) stromečky a chaloupku
12. Do stromečků zapíchneme polovinu párátka (abychom je pak mohli spojit s podstavcem) a vše upečeme
13. Perníčky ozdobíme cukrovou polevou, kterou připravíme podle návodu na obalu (cukrový „sníh“ můžeme nanést i na podstavce).
Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/