Boršč pravý
Tradiční ruská polévka
Doba přípravy 60 minut
Ingredience
- Bobkový list
- Brambory 100 g
- Celer 40 g
- Cibule
- Červená řepa 50 g
- Hovězí 150 g
- Mletá paprika sladká
- Mouka hladká 2 lžíce
- Mrkev 40 g
- Nové koření
- Ocet
- Olej
- Pepř celý
- Petržel 40 g
- Rajský protlak 1 lžíce
- Smetana 1 dl
- Sůl
- Vepřové 150 g
- Voda 1 l
- Zelí kysané 150 g
Postup
Příprava: Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme hovězí i vepřové maso nakrájené na malé kostičky, opečeme, zasypeme paprikou, zalijeme 11 vody. Přidáme drobně pokrájené zelí a povaříme asi půl hodiny. Zeleninu nastrouháme na větší nudle, brambory nakrájíme na malé kostičky, pokud máme čerstvou řepu, nakrájíme ji také na malé kostičky. Všechno nasypeme do hrnce se zelím a vaříme doměkka. Zvlášť dáme do kastrůlku trošku vody, koření, ocet a povaříme. Až je vše měkké, rozkvedláme mouku v troše studené vody, polévku zahustíme, přilijeme rajčatový protlak, scedíme vodu z koření, přidáme smetanu. V případě, že nemáme čerstvou řepu, nalijeme řepu sterilovanou i s nálevem až do hotové polévky. Dochutíme kouskem masoxu, solí, případně trochou aromatu. Krátce povaříme. Můžeme podávat jako samostatné jídlo s kouskem chleba. Z tohoto množství by mělo být asi 2 a ½ litru polévky.
Další recepty najdete na www.tradicnirecepty.cz