Bourguignon
Bourguignon (čti burgiňon) je tradiční francouzský pokrm hodně podobný našemu guláši.
Doba přípravy 220 minut +doba marinování
Ingredience
750 g | hovězího masa zadního |
100 g | žampionů |
50 g | másla |
350 ml | červeného suchého vína |
1 svazek | petrželky, tymiánu, bobkového listu a rozmarýnu |
3 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | hladké mouky |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | mrkve |
2 ks | cibule |
několik kuliček černého pepře | |
hovězí vývar dle potřeby | |
sůl |
Postup
1. Maso nakrájené na menší kostky promícháme v míse s cibulí nakrájenou nahrubo, mrkví nakrájenou na kolečka a plátky česneku, zalijeme červeným vínem, přidáme svazek bylin a necháme přes noc v lednici marinovat
2. Druhý den maso scedíme, bylinky vyndáme a spolu s marinádou uschováme na pozdější použití
3. V širším hrnci se silnější stěnou rozehřejeme, na kterém zprudka osmahneme okapané maso a zeleninu, směs stále mícháme, zabráníme tak jejímu dušení
4. Pokrm osolíme a okořeníme pepřem, přilijeme marinádu, vhodíme bylinky a na půlky nakrájené žampiony, zaklopené dusíme na mírném zdroji tepla, pozvolna, tak 3 hodiny, směs podle potřeby podléváme teplým hovězím vývarem
5. Povolené máslo dáme do menší mističky, přidáme k němu mouku a prsty třeme dohladka, z máslové směsi vytvoříme dvě menší kuličky a těmi zahustíme bourguignon v momentě, kdy bude maso měkké
6. V této fázi pokrm ochutíme protlakem a ještě krátce povaříme.
Doporučení:
Bourguignon servírujeme s různě upravenými brambory, těstovinami nebo jen čerstvou bagetou.
Poznámka:
Existuje mnoho variací na tento recept, Francouzi do Bourguignonu přidávají i olivy, další kořenovou zeleninu, pravé hříbky ...
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz