Brioche brioška
Pečivo původem z Francie.
Doba přípravy 120 minut
Ingredience
500 g | hrubé mouky |
100 g | tuku |
100 g | cukru |
25 g | droždí |
1/4 l | mléka |
2 ks | žloutky |
strouhaná citronová kůra | |
vejce na potření | |
sůl |
Postup
1. V míse utřeme do pěny tuk, cukr, žloutky a přidáme strouhanou citronovou kůru
2. Do třeného těsta přidáme vykynutý kvásek z droždí, šálek vlažného mléka, kostku cukru a lžičku mouky (kvasnice rozdrobíme do trochy teplého mléka, přidáme trochu cukru a zaprášíme moukou, necháme chvíli kvasit)
3. Přidáme prosátou mouku promíchanou se solí, zbylé vlahé mléko a těsto vypracujeme nejdříve v míse a pak na vále
4. Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout
5. Po hodině kynutí rozdělíme těsto na několik dílů, z těch vyválíme šišky a rozdělíme na dílky
6. Každý dílek zakulatíme
7. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme chvíli kynout
8. Potřeme je rozšlehaným vejcem a nůžkami je kousek od středu 2x nastřihneme, aby se nám zvedly růžky
9. Pečeme v dobře vyhřáté troubě, později plamen zmírníme.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz