Broskev Melba

Pohár Broskev Melba. Doba přípravy 40 minut + doba zamrazení

Ingredience

 

Rozpis na 4 porce:
220 g moučkového cukru
100 g čerstvých nebo mražených jahod
20 g lupínků mandlí
4 ks celé broskve
3 ks žloutky
1 ks vanilkového lusku
1/3 l mléka

 

 

Postup

 

1. Den předem připravíme vanilkovou zmrzlinu; mléko nalijeme do hrnce, několik vteřin povaříme, přidáme přelomenou vanilku a necháme louhovat
2. Na žloutky nasypeme 60 g moučkového cukru a šleháme 10 minut, až vyrobíme hustý, světle žlutý krém
3. Z mléka vyndáme vanilku a mléko opět zahřejeme, jakmile začne vařit, nalijeme 2 lžíce vanilkového mléka do žloutkového krému, promícháme a pak přidáme zbylé mléko, důkladně hmotu promícháme
4. Hotový krém nalijeme do hrnce se silným dnem a na mírném ohni ho zahříváme, stále mícháme, dokud nezhoustne a neulpí na zadní straně lžíce
5. Zmrzlinu vlijeme do misky a necháme zchladit, pak ji přelijeme do formy na sorbet, či nádoby na zmrzlinu a necháme zamrazit (během prvních 30 minutách zamrazení jí několikrát promícháme!)
6. Den předem připravíme i broskve; ovoce spaříme, oloupeme, pak je rozpůlíme a vypeckujeme
7. Smícháme 100 g cukru s 0,3 l vody a necháme vařit 2-3 minuty, přidáme rozpůlené broskve, na mírném ohni povaříme 5-10 minut, ovoce necháme vychladit a i se sirupem dáme do lednice
8. V hrnci rozmačkáme jahody a přidáme 60 g cukru, na velmi krátkou dobu zahřejeme jen aby se rozpustil cukr a pak hned zchladíme
9. Mandle opražíme nasucho na pánvi, obracíme je dřevěnou vařečkou, necháme vychladnout
10. Těsně před podáváním rozdělíme půlky broskví i se sirupem do pohárů, ovoce poklademe kopečky vanilkové zmrzliny, ty ještě pokapeme rozmačkanými jahodami a posypeme praženými mandlemi.

Doporučení:
Vanilkovou zmrzlinu si můžete samozřejmě koupit.

Poznámka:
Poháry necháme v lednici zchladit, teprve pak je naplníme a podáváme.

Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz