Brusinková paštika
Recept podle herečky Jitky Smutné z pořadu VIP Prostřeno. Paštika z drůbežích jater, brusinek, provensálského koření a dalších ingrediencí.
Doba přípravy 60 minut
Ingredience
300 g | drůbežích jater |
150 g | anglické slaniny |
150 g | másla |
50 g | sušených brusinek |
2 ks | lístky šalvěje |
1 ks | menší cibule |
1 ks | stroužek česneku |
trochu brusinkové zavařeniny nebo kompotu na potření | |
provensálské koření | |
bílé víno | |
bílý pepř | |
sůl |
Postup
1. Sušené brusinky necháme nabobtnat v troše bílého vína, polovinu másla rozpustíme s lístky šalvěje
2. Na kostičkách slaniny orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek
3. Drůbeží játra opereme, očistíme, nakrájíme na kousky a orestujeme na teflonové pánvi na několika kapkách oleje, necháme vychladnout, pak játra rozmixujeme dohladka spolu s orestovanou cibulí, česnekem a slaninou
4. Přidáme zchladlé tekuté máslo, ze kterého jsme vyndali šalvěj a druhou polovinu másla, opět chvíli vše mixujeme
5. Nakonec přidáme brusinky, mixujeme jen krátce, aby v paštice zůstaly kousky (můžeme přilít i dvě lžíce vína, v němž byly brusinky namočeny)
6. Paštiku dle chuti osolíme a zamícháme do ní špetku bílého pepře a půl lžičky v hmoždíři rozdrceného prosátého provensálského koření
7. Ochucenou hmotu natlačíme do kovové formičky (kroužku) a povrch potřeme brusinkovou zavařeninou nebo hustším kompotem a dobře (nejlépe několik hodin) vychladíme
8. Na talířích jednotlivé porce paštiky zdobíme čerstvou bazalkou a servírujeme s pečivem.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz