Burgundské fondue
Tento recept pochází původem z Francie, ale Švýcaři ho dotáhli k dokonalosti. Jedná se o masové fondue z vepřové kýty nebo hovězího roštěnce. Často se obě masa kombinují!
Doba přípravy 15 minut + další příprava na stole
Ingredience
Rozpis na 4 porce: | |
800 g | vepřové kýty nebo hovězího roštěnce |
4 dl | oleje |
listy hlávkového salátu | |
různé omáčky |
Postup
1. Maso nakrájíme na větší kostky a položíme na talíř
2. Kolem ozdobíme listy salátu
3. Olej rozehřejeme v nádobě na fondue a každý stolující si nabodává na vidličku sousta masa, smaží oleji a namáčí v různých omáčkách.
Doporučení:
Vhodné omáčky:
Španělská omáčka k fondue, Bylinková omáčka k fondue, Omáčka kari k fondue.
Poznámka:
Fondue - Název pochází z francouzského slova „Fondre“, což doslovně znamená taviti, rozpouštěti. Původně tento název označoval pokrm z roztaveného sýra, který se připravoval na stole ve speciálním kotlíků vybaveném vařičem. Toto ve Švýcarsku oblíbené jídlo našlo svou modifikaci po celé Evropě v podobě masového fondue, které se také připravuje přímo na stole ve speciálním kotlíků. Vzhledem k tomu, že všichni stolující si namáčejí sousta v jednom kotlíku, podává se toto jídlo pouze ve společnosti velmi blízkých přátel. Ke kotlíku, který je vybaven vařičem, patří sada vidliček s barevným označením, aby mohl každý stolovník lehce rozeznat svou vidličku, kterou vložil do kotlíku. K masovému fondue se podávají různé omáčky, které činí s každého sousta chuťově odlišný pokrm. Jako příloha se podává buď bílý chléb, bagety nebo opečené brambory.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz