Burgundské hovězí
Kostky hovězího masa marinované, orestované a pak podušené spolu se zeleninou a žampióny.
Ingredience
500-600 g | hovězího masa (plec, roštěnec) |
200 g | slaniny |
5 ks | kuliček černého pepře |
2 ks | větší mrkve |
0,25 l | červeného vína |
2 lžíce | koňaku |
2 lžíce | másla |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | hladké mouky |
hrst žampiónů | |
špetka tymiánu | |
špetka rozmarýnu | |
sůl |
Postup
1. Hovězí maso nakrájíme na kostky (velikost jako na guláš) a zalijeme marinádou připravenou z vína, koňaku, poloviny oleje, rozmarýnu, pepře, tymiánu a nakrájené mrkve, během marinování maso aspoň jednou obrátíme
2. Nejméně po 4 hodinách (maso marinujeme i déle) marinádu slijeme
3. Na zbytku oleje a třetině másla orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, ke které přihodíme marinované kostky masa
4. Orestované maso osolíme, zalijeme marinádou a dusíme, během dušení maso přeléváme marinádou
5. Dusíme cca 2,5 hodiny, pak vydušenou šťávu zaprášíme hladkou moukou, promícháme, případně zalijeme vodou a povaříme současně s očištěnými, nakrájenými žampióny.
Doporučení:
Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz