Cassata
Zmrzlinová bomba ze slunné Itálie.
Doba přípravy 45 minut + doba zamrazení
Ingredience
Recept na 6 porcí: | |
100 g | kandovaného ovoce |
4 porce | čokoládové zmrzliny |
2 porce | jahodové zmrzliny |
2 lžíce | mandlí |
1 lžíce | bílého vermutu |
1 lžíce | moučkového cukru |
2 dl | smetany ke šlehání |
vanilinový cukr |
Postup
1. Kandované ovoce a opláchnuté rozinky nadrobno nakrájíme a pokapeme vínem
2. Mandle povaříme minutu ve vodě, oloupeme a nadrobno nakrájíme
3. Nejprve připravíme čokoládovou zmrzlinu a zmrazíme ji tak, aby byla pevná, ale ne tuhá
4. Pak stejně zmrazíme jahodovou zmrzlinu
5. Dno a stěny vhodně velké kovové misky vyložíme rovnoměrnou vrstvou pevné čokoládové zmrzliny (recept viz: Čokoládová zmrzlina), nejlépe lžící namáčenou v horké vodě,pak necháme zmrzlinu v mrazícím prostoru zmrazit
6. Ztuhlou vrstvu čokoládové zmrzliny vyložíme stejným způsobem jahodovou zmrzlinou, necháme ji rovněž zmrazit (recept viz: Jahodová zmrzlina)
7. Když jsou obě vrstvy hodně tuhé, ušleháme smetanu, při došlehávání přidáme moučkový a vanilinový cukr, potom lehce vmícháme ovoce, mandle a naplníme střed mísy
8. Povrch uhladíme, zakryjeme alobalem potřeným máslem a zmrazíme, až jsou všechny vrstvy tuhé
9. Před podáváním bombu uložíme asi na 1 hodinu do chladničky, potom misku ponoříme na 1 sekundu do horké vody, bombu vyklopíme na rovnou mísu a nožem namáčeným v horké vodě nakrájíme porce
10. Hned podáváme.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz