Citrónové kuře
Marinované porce kuřete upečené v troubě, posypané citronovou kůrou a pokladené bylinkami a kolečky citrónu.
Doba přípravy 95 minut + 3 hodiny marinování
Ingredience
1,5 kg | porcí kuřecího masa |
1/2 šálku | zelených oliv s peckami |
2 ks | citóny |
bylinky na pekáč na podložení masa (citronový tymián, rozmarýn) | |
citronová kůra | |
olivový olej | |
voda | |
sůl | |
Na marinádu: | |
tymián a rozmarýn na ozdobu | |
1/2 svazku | citronového tymiánu |
1/2 svazku | rozmarýnu |
1 lžička | celého pepře |
1 lžička | mořské soli |
3 lžíce | olivového oleje |
1-2 lžíce | medu |
1-2 ks | chilli papričky |
1 ks | větší stroužek česneku |
1 ks | citrónu |
Postup
1. Připravíme si marinádu; omyjeme bylinky, nasekáme je, z jednoho citrónu ostrouháme kůru a vymačkáme asi 3 lžíce šťávy, pepř rozdrtíme v hmoždíři, chilli papričky zbavíme zrnek a na jemno je nasekáme, česnek nakrájíme na tenké plátky, vše spolu promícháme, osolíme lžičkou soli, citronovou šťávou, medem a 3 lžícemi olivového oleje
2. Porce kuřete položíme kůží nahoru do hlubšího pekáče nebo větší zapékací misky, snítky bylinek opatrně vložíme pod kůži, vetřeme část připravené marinády a zbytek směsi potřeme povrch masa, zakryjeme potravinovou fólií a dáme na 2-3 hodiny do lednice marinovat
3. Marinované kousky kuřete pokapeme olivovým olejem, mírně osolíme, lehce posypeme čerstvě nastrouhanou kůrou z citrónu a povrch poklademe tenkými plátky důkladně očištěného citrónu, podlijeme vodou
4. V elektrické troubě vyhřáté na 200 °C (horkovzdušné na 180 °C) pečeme 60-70 minut, za občasného přelévání masa výpekem, na posledních 10 minut pečení přidáme olivy
5. Při podávání jednotlivé porce kuřete zdobíme kolečky citrónu a čerstvými snítky bylinek.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz