Citrónové rizoto

Tato rizoto s chutí a vůní po citrónu podáváme jako bezmasý hlavní chod, jako přílohu, nebo spolu s kousky tuňáka jako teplý obědový salát.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 35 minut

Ingredience

 

200 g mléčné rýže (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano ...)
80 g nastrouhaného parmazánu
60 g másla přímo z lednice
1 ks šalotky
2 lžíce olivového oleje
  zeleninový vývar
  sůl
  šťáva a kůra z poloviny citrónu

 

 

Postup

 

1. Oloupanou šalotku nakrájenou nadrobno necháme zesklovatět na extra panenském olivovém oleji
2. Rýži vsypeme do hrnce k orestované šalotce a lehce ji opražíme
3. Vlijeme zeleninový vývar, tolik, aby byla rýže úplně potopená, ovšem jen těsně a za občasného míchání vaříme cca 20-25 minut do poloměkka, pokud bude třeba, ještě během vaření přilijeme trochu vývaru
4. V této fázi do rizota přidáme na kousky pokrájené studené máslo, nasypeme nastrouhaný parmazán a citronovou kůru, vše důkladně promícháme
5. Přikryté pokličkou sundáme ze zdroje tepla a necháme v klidu dojít, rýže má být uvařená podobně jako těstoviny "Al Dente"
6. Nakonec rizoto zakápneme šťávou z poloviny citronu a můžeme servírovat.

Doporučení:
Do takto připraveného rizota se často přimíchávají různé bylinky, nebo se servíruje s kousky tuňáka, uzeného lososa, grilovanými krevetami apod.

Poznámka:
Druh použité rýže: Rýže, jíž je třeba, musí mít velký obsah škrobu, díky kterému nasákne hodně chuti a zrna k sobě dobře lepí, přitom však zůstanou nerozvařená.

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz