Čokoládová Panna cotta
Čokoládová varianta slavného italského dezertu z vařené smetany, čokolády a dalších ingrediencí.
Doba přípravy 20 minut + doba tuhnutí
Ingredience
Rozpis na 4 porce: | |
500 ml | smetany |
100 g | tmavé čokolády 60 % |
50 g | moučkového cukru |
2 lžičky | jemně mleté želatiny |
2 lžičky | vody |
maliny, borůvky nebo jiné sezónní ovoce na ozdobu | |
slunečnicový olej na vymazání formiček | |
formičky nebo hrnky na panna cottu o objemu 120 ml |
Postup
1. Asi ve 2 lžících vody rozmícháme želatinu, necháme tak 5 minut stát, nebo tak dlouho,
dokud želatina neabsorbuje všechnu vodu
2. Smetanu nalijte do hrnce, na středním zdroji tepla ji mírně zahříváme, přidáme cukr a nalámanou čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu, sejmeme z ohně, přidáme želatinu a mícháme, aby se vstřebala
3. Směs nalijte do čtyř formiček na panna cottu nebo postačí hrnečky o objemu 120 ml lehce vymazané olejem
4. Necháme v lednici 5–6 hodin ztuhnout
5. Tak 10 minut před podáváním vyndáme dezert z lednice, vyklopíme a ozdobíme malinami a borůvkami či jiným sezónním ovocem.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz