Colomba Pasquale
Tradiční velikonoční moučník ze slunné Itálie.
Doba přípravy 480 minut
Ingredience
4 hrnky | polohrubé mouky |
1 hrnek | na jemno nakrájené kandované pomerančové kůry |
1 hrnek | pomletých oloupaných mandlí |
1 hrnek | krystalového cukru |
3/4 hrnku | teplého mléka |
3/4 hrnku | rozinek |
1/4 hrnku | lupínků z oloupaných mandlí |
4 ks | velkých vajec |
2 ks | bílku |
180 g | másla pokojové teploty |
4 lžičky | suchých kvasnic |
2 lžičky | soli |
3 lžíce | moučkového cukru |
2 lžíce | kůry z citrónu |
1 lžíce | cukru krystal |
máslo na vymazání formy | |
mouka na vysypání válu | |
forma |
Postup
1. V míse smícháme dohromady 2,5 lžičky kvasnic, mléko a 1 hrnek mouky, přikryté necháme stát, až se kvásek zdvojnásobí v objemu, což bude cca za 1 hodinu
2. Pak přihodíme zbylé kvasnice a mouku, máslo, celá vajíčka, citronovou kůru, sůl, kandovanou pomerančovou kůru a rozinky, přisypeme cukr
3. Z hmoty vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto, to přendáme do máslem vymaštěné a moukou vysypané mísy, a necháme opět kynout do dvojnásobného objemu cca 3 hodiny
4. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto, které splaskneme pěstí do této formy přeložíme a pomocí prstů ho rovnoměrně rozetřeme po celé formě
5. Necháme kynout další cca 3 hodiny
6. Dohromady utřeme pomleté mandle, zbytek cukru a bílky, jemně tuto směs rozetřeme na vykynuté těsto
7. Nakonec povrch posypeme lupínky mandlí, krystalovým a moučkovým cukrem
8. Nejprve dáme moučník péci do předem vyhřáté trouby na 200 °C a po 10 minutách teplotu snížíme na 180 °C, pečeme cca 45 minut
9. Po upečení hotovou Colombu vytáhneme z formy, až nám úplně vychladne.
Poznámka:
1 hrnek = 250 ml
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz