Dezert - jahodová Pavlova
Dezert z bílků, plněný krémem a jahodama.
Doba přípravy 125 minut
Ingredience
450 g | jahod |
225 g | zlatého třtinového cukru |
1 lžička | kukuřičného škrobu |
1 lžička | bílého vinného octa |
1 lžíce | moučkového cukru |
4 ks | bílků |
Na krém: | |
300 g | jahod odstopkovaných |
250 g | malin |
200 ml | zakysané smetany |
200 ml | hustého bílého jogurtu |
5 lžic | moučkového cukru |
1 ks | malého svazku máty+ pár lístků na ozdobu |
1cm kousek čerstvého zázvoru |
Postup
1. Bílky vyšleháme elektrickým šlehačem do tuha i leskla, postupně přisypáváme moučkovým cukr (vždy přidáme 2 lžíce a řádně zašleháme)
2. Když jsme přisypali veškerý cukr, šleháme ještě tři až čtyři minuty, pak přidáme kukuřičný škrob a vinný ocet
3. Směs přendáme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme do kruhu o průměru 20 cm, pak z hmoty uděláme velkou misku s vyššími okraji, abychom mohli hotovou Pavlovu naplnit krémem
4. Dáme do vyhřáté trouby na 180 °C, teplotu snížíme na 120 °C a pečeme hodinu a půl, troubu vypneme, necháme v ní Pavlovu zcela zchladnout, pak od základu dortu odtrhneme pečicí papír a Pavlovu dáme na servírovací talíř
5. Zakysanou smetanu promícháme s vykapaným jogurtem, přidáme na jemno nasekané lístky máty, na jemno nastrouhaný zázvor, moučkový cukr, rozmačkané jahody i maliny a zlehka vše promícháme
6. Připraveným krémem naplníme Pavlovu, posypeme očištěnými jahodami pokrájenými na čtvrtky, poprášíme moučkovým cukrem, ozdobíme lístky máty a podáváme.
Poznámka:
Pavlova je slavný dezert z Austrálie, který připomíná baletní sukénku věhlasné ruské baleríny, po níž se jmenuje a byl pro ni kdysi přichystán na uvítanou.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz