Dezert pavlova
Slavný dezert z Austrálie, který připomíná baletní sukénku věhlasné ruské baleríny, po níž se jmenuje a byl pro ni kdysi přichystán na uvítanou. Recept z australské epizody pořadu "Prostřeno".
Doba přípravy 120 minut
Ingredience
600 ml | smetany na šlehání |
270 g | moučkového cukru |
1/2 lžičky | vanilkového extraktu |
2 lžičky | škrobu |
1 lžička | octa |
6 ks | vaječných bílků |
máslo na pomaštění | |
ovoce na ozdobení: banán, borůvky, maliny, jahody ... |
Postup
1. Plochý talíř vyložíme papírem na pečení, potřeme ho máslem a posypeme škrobem
2. Vaječné bílky vyšleháme pomocí mixéru do ztuhnutí, postupně do šlehačky zašleháme moučkový cukr, šleháme, dokud se nerozpustí
3. Nakonec do hmoty vmícháme škrob, ocet a vanilkový extrakt, přendáme na připravený talíř, vznikne nám velká hrouda
4. V troubě vyhřáté na 120 °C ji pečeme 90 minut, troubu vypneme, dvířka pootevřeme a necháme pomalu vychladnout (dezert popraská a mírně se propadne, což je v pořádku!)
5. Vychladlý povrch hojně poklademe ušlehanou smetanou a ozdobíme pokrájeným ovocem.
Doporučení:
Ovoce vybíráme podle sezony, měly by se střídat kyselé chutě s neutrálními. Například banán má neutrální chuť.
Poznámka:
Bílky při šlehání by měli mít pokojovou teplotu, stejně tak ostatní ingredience. Dezert Pavlova se také připravuje ve formě malých pusinek, které se pak vyskládají do pyramidy a proloží šlehačkou.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz