Domácí housky
Pletené slané housky upečené dozlatova, posypané solí a kmínem nebo mákem či sezamem.
Ingredience
500 g | polohrubé mouky |
60 g | sádla |
20 g | droždí |
1/4 l | mléka |
1 lžička | cukru |
2 ks | žloutky |
1 ks | vejce |
sůl | |
mák nebo sůl | |
kmín (sezam) | |
ztužený tuk na plech |
Postup
1. Mouku prosejeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky
2. Kvásek necháme na teplém místě vzejít
3. Přidáme žloutky, rozehřátý a prochladlý tuk a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto
4. Necháme vykynout
5. Těsto rozdělíme asi na 30 stejných dílků a každý dílek na ti stejně velké kousky
6. Z každého kousku vyválíme pramínek a vždy ze tří spleteme houstičku
7. Klademe je na pomaštěný plech, necháme vykynout, potom je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a mákem nebo solí a kmínem, případně sezamem
8. Upečeme, při teplotě kolem 170 °C, dozlatova
Další recepty najdete na http://www.receptyonline.cz/