Domácí koláče
Základní těsto na koláče s libovolnou náplní.
Doba přípravy 60 minut + kynutí těsta
Ingredience
500 g | hladké mouky |
1/4 l | mléka |
1/2 ks | kostky kvasnic (22 g) |
1 ks | prášku do pečiva |
3 ks | žloutků |
1 ks | majolky (100 ml) |
3 lžíce | cukru |
3/4 lžičky | soli |
100 ml | oleje |
tuk na vymazání plechu | |
libovolná náplň: | |
tvaroh, povidla, ořechy, borůvky........ | |
vejce na potření |
Postup
1. Z hladké mouky, mléka a kvasnic vypracujeme husté těsto, necháme vykynout
2. Po vykynutí zapracujeme do těsta prášek do pečiva, žloutky, majolku a olej, cukr a sůl, čímž vznikne jemné nelepící se těsto (dle potřeby přidáváme trochu mléka nebo mouky), necháme opět kynout
3. Z vyklopeného těsta lžící vykrajujeme jednotlivé kousky, které zakulatíme v placičku asi 1,5 cm silnou
4. Jedna z variant je, že placičky naplníme náplní (např: tvaroh.....) a dobře uzavřeme, vzniklou buchtičku položíme švem na tukem vymazaný plech, uděláme důlek a ten naplníme povidly, borůvkami........
nebo
z vyváleného plátu vykrajujeme tvořítkem kulaté koláče, které dáme ihned na tukem vymazaný plech, na placičky pak lžičkou přidáme doprostřed libovolnou náplň (tvaroh, povidla, ořechy, borůvky........), kterou mírně rozetřeme (zachovejte okraj koláče, tak 1 cm čistý)
5. Oba typy koláčů (jak plněné tak kulaté) potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme předem připravenou drobenkou, necháme ještě chvíli kynout a pak je upečeme v troubě při teplotě kolem 170 °C.
Doporučení:
Pro začínající kuchaře a kuchařky je jednodušší zvolit koláče kulaté a plněné koláče nechat zkušenějším
Náplně lze i různě kombinovat, v koláčích plněných je většinou tvarohová náplň uvnitř.
Poznámka:
Příprava drobenky viz: Drobenka na koláče a jiné moučníky.
Toto těsto má výhodu, že koláče zůstávají vláčné i druhý a třetí den.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz