Domácí ovocný čaj
Ovocný čaj s rumem
Doma připravený základ pro chutný ovocný čaj z čerstvého ovoce.
Ingredience
ovoce: maliny, jahody, hrušky, jablka, rybíz, borůvky ... | |
Na 1 kg ovoce: | |
125 g | cukru |
1 l | vody |
1/4 l | rumu |
2 ks | hřebíčku |
1 ks | badyánu |
1 ks | menší skořice |
Postup
1. Drobné ovoce necháme v celku, větší pokrájíme na menší části a dáme vařit spolu s vodou, cukrem a kořením
2. Povaříme zhruba 20 minut, pak přidáme rum, dále již nápoj nevaříme
3. Ještě horký čaj i s kousky rozvařeného ovoce nalijeme do zavařovacích sklenic, důkladně uzavřeme víčky a položíme dnem vzhůru
4. Takto vychladlý čaj dávkujeme dle chuti, většinou 1-2 lžíce na hrnek horké vody.
Doporučení:
Lze použít i kompotové ovoce, pak část cukru nahradíme nálevem z kompotu, dobu varu zkrátíme asi na polovinu.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz