Domácí pivní sýr
Nastrouhaný romadúr smíchaný s máslem, tvarohem a mletou paprikou, zalitý pivem, po uzrání nechaný v čistém plátně důkladně odkapat ...
Doba přípravy 20 minut + doba zrání
Ingredience
250 g | měkkého plnotučného tvarohu |
125 g | romadúru |
1 lžíce | mleté papriky |
1 lžíce | másla |
1 dl | piva desítky |
špetka kmínu | |
sůl |
Postup
1. Romadúr nastrouháme na jemno
2. V misce utřeme změklé máslo do pěny a vmícháme k němu měkký tvaroh
3. Přidáme nastrouhaný romadúr, mírně osolíme, okmínujeme, opaprikujeme, promícháme a přendáme do kameninové nebo porcelánové misky
4. Vše zalijeme pivem, zakryjeme talířkem nebo utěrkou a v teple necháme asi týden zrát, když sýr uzraje, vystoupí pivo nad hmotu (pokud máme méně kvalitní tvaroh, zůstane pivo pod sýrem)
5. Pak pivo slijeme, sýr vyklopíme z misky do čistého hadříku, zatočíme a necháme odkapat.
Doporučení:
Abychom získali ušlechtilou plíseň pro kvalitní zrání domácího pivního sýru, musíme použít sýr, který obsahuje "správné" bakterie, například romadúr. Můžeme však také naložit olomoucké syrečky nebo nivu.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz