Dortík z jahod a sušenek
Jahodový dezert se smetanou a tvarohem
Doba přípravy 60 minut
Ingredience
- Citronová šťáva nebo limetková šťáva, 80 ml
- Cukr krupice 100 g
- Cukr moučka 2 l
- Čokoláda bílá a tmavá
- Jahody nebo jiné ovoce, 250 g
- Máslo 90 g
- Čokoládové máslové sušenky, 250 g
- Smetana 250 ml
- Tvaroh měkký, 500 g
- Voda 50 ml
- Želatina 1 balení
Postup
Na dortový korpus si připravte 250 g čokoládových máslových sušenek a 90 g másla.
Na náplň spotřebujete 50 ml vody, 1 sáček želatiny, 500 g měkkého tvarohu, 80 ml citronové nebo limetkové šťávy, 250 g čerstvých jahod (případně malin či jiného čerstvého ovoce), 100 g pískového cukru, 250 ml smetany na šlehání a 2 lžíce moučkového cukru. Na ozdobu 200 ml šlehačky, bílou a tmavou čokoládu a pár pěkných, zralých jahod.
Sušenky rozdrťte pomocí válečku a jemnou drť a smíchejte s měkkým máslem. Vnitřek dortové formy vyplňte alobalem a vypracovanou směsí a poté nechte v chladničce vychladit.
V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!). Zvlášť ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru, zašlehejte do něj větší část vlažné želatiny a pak co možná nejrychleji pevnou šlehačku (ušlehaná sladká smetana).
Zbytek želatiny rozmixujte s očištěnými jahodami (jen si pár kousků odložte na ozdobu) a zbylým cukrem. Do vychlazené sušenkové skořepiny ve formě nalijte nejprve bílou tvarohovou náplň, pak přilijte jahodovou a druhým koncem lžíce či vařečky vše zlehka promíchejte. Docílíte tak nejen na povrchu, ale i na řezu efektního červenobílého mramorování.
Povrch náplně uhlaďte a dort nechte alespoň čtyři hodiny v chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobte šlehačkou dochucenou cukrem a čerstvými jahodami.
Další recepty najdete na www.tradicnirecepty.cz