Dortový piškot ze dvou, tří ... vajec
Dortový korpus připravený zde dvou nebo i více vajíček a dalších ingrediencí, vhodný jako základ i mnoha dalších dezertů.
Tento recept je určený pro úplné začátečníky. Doba přípravy 45 minut.
Ingredience
Základní poměry surovin: | |
1 ks | vejce |
2 lžíce | polohrubé mouky |
2 lžíce | krupicového cukru |
Základ se dvěma vejci: | |
2 ks | vajec |
4 lžíce | polohrubé mouky |
4 lžíce | krupicového cukru |
.... čím více vajec, tím se násobí poměr ostatních surovin! | |
6 ks | vajec |
12 lžic | polohrubé mouky |
12 lžic | krupicového cukru |
Postup
Příprava pomocí ručního šlehače:
1. Do mísy vyklepneme vajíčka a přidáme cukr, mouku nasypeme do jiné nádoby
2. Vejce s cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny, trvá to přibližně 5-7 minut (nejvhodnější na šlehání je vyšší a užší nádobka z umělé hmoty)
3. Po částech vždy poprášíme povrch hmoty v míse moukou a stěrkou opatrně obrátíme, tento postup pak několikrát zopakujeme, těsto však zbytečně nemícháme
Příprava ruční metličkou:
1. V míse ušleháme napřed žloutky s cukrem pomocí metličky, potom ušleháme v jiné nádobě bílky
2. Přidáváme střídavě mouku a sníh do žloutkové hmoty a hmotu obracíme pomocí stěrky.
Připravený korpus rozprostřený v máslem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané dortové formě nebo na plechu pečeme v plynové troubě při nízké teplotě 20 - 30 minut, v horkovzdušné troubě pak na 160 °C, doba pečení je závislá od tvaru a množství těsta.
Doporučení:
Příklady využití těsta na různé velikosti dortových forem či plechů:
ze 2 vajec - 2 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
ze 3 vajec - 3 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
ze 3 vajec - 1,5 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cm
ze 4 vajec - 4 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
ze 4 vajec - 2 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cm
ze 6 vajec - 1,5 cm vysoký korpus na velký plech
z 8 vajec - 2 cm vysoký korpus na velký plech
Poznámka:
Pokud nezamýšlíme korpus na dort, ale jen na řezy nebo koláč, můžeme formu místo moukou vysypat například strouhankou (jde dobře k jablečné náplni) nebo kokosem. Pro tmavé těsto navíc do těsta zamícháme 1-2 lžičky neslazeného kakaa holandského typu.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz