Všechny produkty jsou skladem. Vyřízené objednávky odesíláme do 24 hodin.

Dortový piškot ze dvou, tří ... vajec

Dortový korpus připravený zde dvou nebo i více vajíček a dalších ingrediencí, vhodný jako základ i mnoha dalších dezertů.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Tento recept je určený pro úplné začátečníky. Doba přípravy 45 minut.

Ingredience

 

Základní poměry surovin:
1 ks vejce
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce krupicového cukru
  Základ se dvěma vejci:
2 ks vajec
4 lžíce polohrubé mouky
4 lžíce krupicového cukru
  .... čím více vajec, tím se násobí poměr ostatních surovin!
6 ks vajec
12 lžic polohrubé mouky
12 lžic krupicového cukru

 

 

Postup

 

Příprava pomocí ručního šlehače:
1. Do mísy vyklepneme vajíčka a přidáme cukr, mouku nasypeme do jiné nádoby
2. Vejce s cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny, trvá to přibližně 5-7 minut (nejvhodnější na šlehání je vyšší a užší nádobka z umělé hmoty)
3. Po částech vždy poprášíme povrch hmoty v míse moukou a stěrkou opatrně obrátíme, tento postup pak několikrát zopakujeme, těsto však zbytečně nemícháme

Příprava ruční metličkou:
1. V míse ušleháme napřed žloutky s cukrem pomocí metličky, potom ušleháme v jiné nádobě bílky
2. Přidáváme střídavě mouku a sníh do žloutkové hmoty a hmotu obracíme pomocí stěrky.

Připravený korpus rozprostřený v máslem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané dortové formě nebo na plechu pečeme v plynové troubě při nízké teplotě 20 - 30 minut, v horkovzdušné troubě pak na 160 °C, doba pečení je závislá od tvaru a množství těsta.

Doporučení:
Příklady využití těsta na různé velikosti dortových forem či plechů:

ze 2 vajec - 2 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
ze 3 vajec - 3 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
ze 3 vajec - 1,5 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cm
ze 4 vajec - 4 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
ze 4 vajec - 2 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cm
ze 6 vajec - 1,5 cm vysoký korpus na velký plech
z 8 vajec - 2 cm vysoký korpus na velký plech

Poznámka:
Pokud nezamýšlíme korpus na dort, ale jen na řezy nebo koláč, můžeme formu místo moukou vysypat například strouhankou (jde dobře k jablečné náplni) nebo kokosem. Pro tmavé těsto navíc do těsta zamícháme 1-2 lžičky neslazeného kakaa holandského typu.

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz