Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Porce malých buchtiček z kynutého těsta, upečené dozlatova, servírované přelité vanilkovým krémem.
Doba přípravy 120 minut včetně kynutí
Ingredience
500 g | hladké mouky |
25 g | droždí |
300 ml | mléka |
2 lžíce | cukru krupice |
2 lžíce | oleje |
1 ks | vejce |
špetka citronové kůry | |
špetka soli | |
tuk na vymazání pekáčku | |
mouka na pomoučení válu | |
Na krém: | |
800 ml | mléka |
2 lžíce | cukru krupice |
1 lžíce | vanilkového cukru |
4 ks | žloutků |
1 ks | sáčku vanilkového pudinkového prášku |
Postup
1. Z rozdrobeného droždí, trochy hladké mouky, krupicového cukru a vlažného mléka připravíme hustý kvásek, který necháme vykynout
2. Do mísy dámě zbylou prosátou mouku, vmícháme krupicový cukr, vlažné mléko, rozklepnuté vejce, vzešlý kvásek, citronovou kůru, olej, špetku soli a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout
3. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále stejnoměrné válečky o průměru asi 2 cm, které naskládáme vedle sebe do tukem vymazaného pekáčku a pak válečky příčně překrájíme na dílky asi 2,5 cm velké
4. Pekáček dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova
5. Připravíme si krém: v části studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek, žloutky a vanilkový cukr, vlijeme do zbylého horkého oslazeného mléka a za stálého míchání vaříme do zoustnutí
6. Buchtičky podáváme přelité teplým krémem.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz