Dušené artyčoky
Tradiční římský předkrm. Na olivovém oleji a čerstvých bylinkách podušené artyčoky.
Doba přípravy 55 minut
Ingredience
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | malé kulaté artyčoky |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | bobkové listy |
2 lžíce | čerstvé majoránky |
jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 ks citrónu | |
olivový olej | |
kolečka nebo měsíčky citrónu na ozdobu |
Postup
1. Ostrým nožem odkrojíme tuhé vnější listy artyčoků, stonek zkrátíme asi na 2,5 cm
2. Jednotlivé artyčoky rozkrojíme na půlky a vyjmeme střed hlavičky
3. Artyčoky dáme do větší pánve na smažení a přilijeme tolik oleje, aby artyčoky pokrýval do poloviny
4. Přidáme oloupané stroužky česneku, bobkový list a polovinu nastrouhané citrónové kůry
5. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 40 minut (artyčoky se musí dusit, ne smažit!)
6. Měkké artyčoky vyjmeme nejlépe děrovanou lžící nebo sítkem a necháme důkladně okapat, vytáhneme a zahodíme bobkové listy
7. Artyčoky dáme na předehřáté talíře, ozdobíme je zbývající nastrouhanou citrónovou kůrou, čerstvou majoránkou a přelijeme trochou citrónové šťávy
8. Takto připravené artyčoky servírujeme s plátky nebo měsíčky citrónu.
Doporučení:
Aby artyčoky před dušením nezhnědly, potřeme je trochou citrónové šťávy. Olej, v němž jsme artyčoky dusili, můžeme použít do salátových zálivek, má totiž příjemnou příchuť citrónu a koření.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz