Dýňová krémová polévka
Na orestované cibulce podušené kostky dýně, povařené ve vývaru, rozmixované, zjemněné smetanou.
Doba přípravy 60 minut
Ingredience
1 kg | dýně (hokajdo) |
60 g | másla |
4 sklenice | vývaru nebo vody a kostky bujónu |
3/4 hrnku | smetany ke šlehání |
1 ks | cibule |
na jemno nakrájena bazalka na ozdobu | |
pepř | |
sůl |
Postup
1. Dýni oloupeme a nakrájíme na kousky
2. V hrnci rozehřejte máslo, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a velmi pozvolna ji opékejte asi 15 minut doměkka
3. K cibuli přidáme dýni, přilijeme vývar a zvolna vaříme zaklopené 20 minut, než dýně změkne, pak polévku necháme vychladnout
4. Měkkou dýni s vývarem po dávkách na jemno rozmixujeme, rozmixovanou hmotu vrátíme zpět do hrnce
5. Přilijeme smetanu, polévku osolíme, okořeníme pepřem a za stálého míchání ji důkladně prohřejeme
6. Před podáváním jednotlivé porce posypte na jemno nakrájenou čerstvou bazalkou.
Doporučení:
Pokud dáváte přednost hustší polévce bez mléka, smetanu vynechejte. Když není dýně úplně dozrálá, lze ji použít i neoloupanou, kůra vařením změkne. Dozrálá dýně se musí před vařením oloupat.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz