Dýňová krémová polévka

Na orestované cibulce podušené kostky dýně, povařené ve vývaru, rozmixované, zjemněné smetanou.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy  60 minut

Ingredience

 

1 kg dýně (hokajdo)
60 g másla
4 sklenice vývaru nebo vody a kostky bujónu
3/4 hrnku smetany ke šlehání
1 ks cibule
  na jemno nakrájena bazalka na ozdobu
  pepř
  sůl

 

 

Postup

 

1. Dýni oloupeme a nakrájíme na kousky
2. V hrnci rozehřejte máslo, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a velmi pozvolna ji opékejte asi 15 minut doměkka
3. K cibuli přidáme dýni, přilijeme vývar a zvolna vaříme zaklopené 20 minut, než dýně změkne, pak polévku necháme vychladnout
4. Měkkou dýni s vývarem po dávkách na jemno rozmixujeme, rozmixovanou hmotu vrátíme zpět do hrnce
5. Přilijeme smetanu, polévku osolíme, okořeníme pepřem a za stálého míchání ji důkladně prohřejeme
6. Před podáváním jednotlivé porce posypte na jemno nakrájenou čerstvou bazalkou.

Doporučení:
Pokud dáváte přednost hustší polévce bez mléka, smetanu vynechejte. Když není dýně úplně dozrálá, lze ji použít i neoloupanou, kůra vařením změkne. Dozrálá dýně se musí před vařením oloupat.

 

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz