Dýňová polévka
Polévka připravená z kousků dýně, zeleninového vývaru, mléka a dalších ingrediencí.
Ingredience
1 kg | dýně |
4 ks | proužků pomerančové kůry (nemusí být) |
1 ks | cibule |
1 ks | stroužku česneku |
1 lžíce | citronové šťávy |
3 lžíce | másla |
1 lžička | mletého zázvoru |
900 ml | zeleninového vývaru |
300 ml | mléka |
mletý pepř | |
sůl | |
Na ozdobení: | |
4 lžíce | tučné smetany |
dýňová semínka, snítky bylinek |
Postup
1. Dýni oloupeme, odstraníme semínka a dužinu pokrájíme na kostky
2. Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, oloupaný, na plátky nakrájený stroužek česneku a kostky dýně
3. Vše dusíme 3 minuty, pak přilijeme zeleninový vývar, uvedeme do varu, osolíme, opepříme, podle chuti přidáme mletý zázvor, citronovou šťávu i proužky pomerančové kůry a vaříme na mírném plameni asi 20 minut, aby dýně lehce změkla
4. Pak vyndáme pomerančovou kůru, polévku necháme trochu vychladnout a rozmixujeme ji dohladka
5. Polévku vlijeme do čisté pánve, vmícháme mléko a mírně prohřejeme
6. Na talíři ozdobíme trochou smetany a opraženými dýňovými semínky, případně bylinakmi a ihned podáváme.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz