Francouzská cibulačka
Známý francouzský recept na polévku připravenou z cibule, vína a dalších ingrediencí, servírovanou s plátky opečené bagety se zapečeným sýrem. Tento recept je poněkud pracnější, ale výsledek stojí zato!
Doba přípravy 90 minut
Ingredience
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | nejlépe žluté cibule |
75 g | másla |
1 l | kuřecího vývaru |
1 dl | suchého bílého vína |
1 lžíce | hladké mouky |
1/2 lžíce | suchého bílého vína |
šalvěj (rozmarýn, tymián ...) | |
bobkový list | |
pepř | |
sůl | |
Na doplnění: | |
francouzská bageta nejlépe den stará | |
sýr Comté nebo Gruyére |
Postup
1. V hrnci na rozpuštěné máslo vložíme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a několika lístky šalvěje (případně rozmarýnu ...), za stálého míchání restujeme asi 5 minut, pak snížíme teplotu zdroje tepla na minimum, a cibulku dále spíše dusíme, než opékáme a to nejméně 60 minut, aby cukr obsažený v cibuli zkaramelizoval, občas ji zamícháme
2. Je možné, že cibule se během restování trošku přichytí ke dnu hrnce, pomocí octa jí "odlepíme", tzv. deglazujeme a ještě přidáme víno, mícháme, a když se víno odpaří, tak cibuli zaprášíme moukou, chvilku restujeme a pak přilijeme horký kuřecí vývar
3. Polévku vaříme ještě dalších 30 minut, dochutíme ji solí a pepřem
4. Jednotlivé porce polévku nalijeme do misek, navrch položíme plátky bagety které zasypeme strouhaným sýrem, vložíme do trouby a necháme zapéci pod grilem dozlatova.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz