Grilovaná kýta
Jedna z variant jak ugrilovat vepřovou kýtu.
Kýta na grilu. Doba přípravy 600 minut + doba naložení.
Ingredience
ks | vepřové kýty |
4 ks | větší mrkve |
4 ks | větší petržele |
250 g | slaniny |
Nálev na napíchání: | |
1 l | vody |
1 l | oleje |
1 lžíce | pepře |
1 lžíce | mletého kmínu |
1 lžička | červené papriky |
1 lžička | červené pálivé papriky |
2 ks | cibule |
1 lžíce | vrchovatá lžíce soli (na 1 kg masa cca 2 g soli) |
Recept na 2,5 l marinády na potírání: | |
1 l | oleje |
1 l | piva |
0,5 l | vody |
4 ks | stroužků česneku |
2 lžíce | grilovacího koření |
2 lžíce | hovězího vývaru (v prášku) |
1 lžíce | sójové omáčky |
1 lžička | vegety |
Postup
1. Slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit
2. Omytou, očištěnou zeleninu (mrkev, petržel) nakrájíme také na hranolky
3. Zeleninové nudličky spolu s mraženou slaninou, pomocí tenkého nože, vpravíme rovnoměrně do kýty (zeleninu lze vynechat, ale stojí za to si s ní pohrát, dodá kýtě skvělou vůni a aroma)
4. Nálev připravíme smícháním vody, oleje, pepře, kmínu, obou paprik, přidáme sůl podle váhy masa, na plátky pokrájenou cibuli a necháme vše projít varem
5. Po vychladnutí nálev musíme přecedit přes jemný cedník nebo plátno, jinak si při napichování zacpeme injekční stříkačku, pak kýtu ze všech stran napícháme.
6. Maso grilujeme na mírném ohni 8-10 hodin
7. Kýtu necháme mírně opéci do napnutí kůže, pak kůži nařízneme na všech místech do pravidelných kosoúhelníků, potíráme marinádou s grilovacím kořením a hlavně dohlížíme na pravidelné točení kýty kolem své osy a to co nejpomaleji (vše můžeme urychlit obalením kýty do tří vrstev alobalu a pak ji zprudka, utopenou v ohni, grilujeme cca 45 minut (pokud nám někde alobal prohoří, je potřeba kýtu opět přeobalit)
8. Po odstranění alobalu již jen dopečeme kůrčičku a můžeme poprvé ořezávat
9. Při grilování maso často potíráme marinádou a to hlavně po každém ořezání kýty
10. Ořezávání masa provádíme zhruba po každých 30 minutách.
Doporučení:
Potírání provádíme nejlépe pomocí větviček jalovce.
Ke grilovanému masu podáváme čerstvý chléb, okurky, zavařené papriky ...... Pokud je maso dobře naložené, bez křenu a hořčice se obejdeme ale bez čeho se určitě neobejdeme je skvěle vychlazené pivo a nebo víno.
Poznámka:
První ořez bývá zhruba po 2-3 hodinách pečení, pak ořez opakujeme cca po 30 minutách.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz