Grilujeme masový špíz
Ugrilujte sobě i svým přátelům fantastický vepřový či kuřecí špíz. Pokud si dobře přečtete následující řádky a budete se jimi držet při vašem grilovacím večírku, sklidíte velké ovace a stanete se rázem mistry grilu ve svém okolí.
Ingredience
Postup
První pravidlo: Za nejlepší maso na grilování ve formě špízu se obecně považuje z vepřového masa krkovička a z kuřecího samozřejmě horní nebo spodní nohy (vykoštěné). Jde o to, aby vepřové maso bylo trochu prorostlé a mělo z čeho pouštět šťávu. U kuřecího víme, že prsa jsou příliš suchá a hodí se spíše na steaky.
Druhé pravidlo: Maso je nutné den před grilováním naložit do láku a nechat přes noc naležet v ledničce. Nakládání jak vepřového, tak kuřecího masa probíhá následovně:
Návod na nakládání vepřového masa pro grilování:
- vepřovou krkovičku nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky- mírně jednotlivé steaky naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety (výborná je také kombinace grilovacího koření, pepřového koření a soli)- plátky masa pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku- zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničkyNávod na nakládání kuřecího masa pro grilování:
- vykoštěné nohy nařízneme z jedné strany tak, aby nám vznikl nepravidelný steak- mírně naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety (kořní lze samozřejmě různě obměňovat)- steaky pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku- zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničkyTřetí pravidlo: Steaky chvíli před grilováním napichujeme na grilovací jehlu a to těsně vedle sebe. U vepřového špízu cca za každý třetí steak přidáme plátek anglické slaniny a plátek cibule . Kuřecí kousky masa raději ničím nedoplňujeme. Pokud chceme grilovat vepřové i kuřecí maso dohromady, zásadně je negrilujeme promíchaně (kuřecí x vepřové maso), ale každý druh masa zvlášť. Vepřové maso se griluje déle a tak nejprve zaděláme oheň pod vepřovou částí špízu a pod částí napíchaného kuřete rozděláme ohěň později. Jiná z variant je, že oheň udržujeme rovnoměrně pod celou délkou špízu s tím, že kuřecí část je třeba začít ořezávat dříve.
Čtvrté pravidlo: Maso grilujeme na mírném ohni, nejlépe na rozpálených dřevěných uhlících, nikdy ne zprudka a na přímém plameni! U špízu jde i o to, aby se nám mírně vyudil.
Páté pravidlo: Ořez provádíme postupně a jen po tenkých plátcích, systematicky díl po dílu vedle sebe. Ochutnáme a pokud chceme maso ještě dochutit, ořízlou část masa jemně posypeme grilovacím kořením popřípadě osolíme.
Recept na 2 l nálevu na potírání:
- 1,3 l oleje
- 0,7 l vody nebo piva
- 1-3 ks stroužky česneku
- 1 polévková lžíce grilovacího koření
- 1 polévková lžíce hovězího vývaru (v prášku)
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 1 čajová lžička vegety
- 1 čajová lžička červené papriky
Šesté pravidlo: Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, špíz tak získá příjemnou vůni a kořeněnou chuť.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz