Houbové rizoto
Další varianta oblíbeného houbového rizota z italského receptáře.
Doba přípravy 40 minut
Ingredience
400 g | italské rýže (Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano) |
200 g | čerstvých hub nebo 50 g sušených |
50 g | parmazánu |
20 g | másla |
2-3 ks | stroužky česneku |
1/2 ks | cibule |
1 l | masového nebo zeleninového vývaru |
olej nebo máslo na smažení | |
voda | |
kopr | |
pepř | |
sůl |
Postup
1. Na másle nebo oleji mírně osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek
2. Přidáme houby a asi pět minut je zvolna orestujeme, po chvíli přidáme lžíci vody, nepropláchnutou rýži a necháme ji 2-3 minuty opéci, aby se zatáhla a neuvolňoval se z ní škrob
3. Postupně, po malých dávkách, přiléváme vývar a pokrm za stálého míchání vaříme, vývar doplňujeme tak dlouho, dokud není rýže uvařená, což bude trvat 20-25 minut
4. Rizoto odstavíme z plotny a vmícháme do něj lžíci másla a parmazán, dochutíme solí, pepřem a jemně nasekaným koprem.
Doporučení:
Pokud použijeme houby sušené, musíme je nechat před začátkem vaření namočené ve studené vodě 1 hodinu.
Poznámka:
Když před přidáním první várky vývaru rýži zalijeme 1 dcl bílého, kořeněného vína, získá rizoto další chuťový rozměr. Kdo nemá rád kopr, může ho nahradit jinou bylinkou.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz